Op woensdag 27 maart bezoeken havo 4 leerlingen, met het vak aardrijkskunde en geschiedenis in hun pakket, Der Aa-kerk en het Forum.

Tijdens het bezoek aan dit achthonderd jarige monument werd er een beter beeld verkregen van de gevolgen van de kerkscheuring.

Het hoogtepunt van dit bezoek was de klim naar de top van de Der Aa-kerk, een ruimte die normaal niet beschikbaar is voor bezoekers. Bepantserd met een helm tegen de laaghangende balken werd een smalle donkere trap, in een zuil richting de top van de kerk, beklommen. Ondanks enige aarzeling en wat klamme handen, durfden alle leerlingen de uitdaging aan te gaan!

De kerk is in oorlogstijd in beslag genomen door de Duitsers. De rondleider vertelde dat recht boven de Duitsers, op de plek waar wij liepen, Canadese bevrijders zich verborgen hielden. Zij wisten op deze manier via de kerken naar het zuiden te reizen om uit de handen van de bezetter te blijven.

Na dit interessante bezoek werd er een bezoek gebracht aan het Forum, een modern complex dat fungeert als ontmoetingsplek en cultureel centrum. Hier werd uitleg verkregen over de verschillende faciliteiten en mogelijkheden binnen het gebouw. Via de vele roltrappen werd de top van het 45 meter hoge gebouw bereikt, waar we een mooi uitkijkpunt hadden over de stad. Het bezoek aan het Forum vond plaats in het kader van stedelijke vernieuwing, waarbij er inzicht verkregen werd in de rol van het Forum als centrale hub voor culturele activiteiten en gemeenschapsbinding in de stad.

Het was een dag vol plezier, ontdekkingen en wat extra bagage – zowel in kennis als in winkeltassen!