Op woensdag 5 juni 2024 zijn de leerlingen van Havo 4 met de vakken geschiedenis en Fries op excursie geweest naar Tresoar in Leeuwarden. Deze excursie bood de leerlingen een unieke kans om kennis te maken met de verschillende functies van een archief.

Bij aankomst werden de leerlingen hartelijk ontvangen en in drie groepen verdeeld. Tijdens de rondleiding door Tresoar kregen zij de gelegenheid om eeuwenoude boeken en documenten van dichtbij te bekijken. Dit bood hen een fascinerend inzicht in de rijke (Friese) geschiedenis die Tresoar bewaart.

Naast de rondleiding volgden de leerlingen workshops waarin ze leerden hoe ze hun eigen stamboom konden opstellen aan de hand van historische bronnen. Deze activiteit was niet alleen leerzaam, maar ook persoonlijk relevant, omdat ze ontdekten of er sprake was van criminaliteit binnen hun eigen familiegeschiedenis.

Kortom: de excursie naar Tresoar was een waardevolle ervaring die de leerlingen op een interactieve manier kennis liet maken met historische onderzoeken en genealogie.